|miercuri, iulie 28, 2021
Sunteti aici: Home » Externe » Aproape 90 la sută dintre orăşenii europeni sunt expuşi la un nivel prea mare de poluare
  • Urmareste-ne!

Aproape 90 la sută dintre orăşenii europeni sunt expuşi la un nivel prea mare de poluare 

Aproape 90 la sută dintre orăşenii europeni suntaproape-90-la-suta-dintre-orasenii-europeni-sunt-expusi-la-un-nivel-prea-mare-de-poluare
expuşi la o poluare cu particule şi o concentraţie
de ozon care depăşesc nivelurile recomandate de
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS),
avertizează marţi un raport al Agenţiei Europene
pentru Mediu (EEA).
„Mari părţi din populaţie nu locuiesc într-un mediu sănătos. Europa trebuie să dea dovadă de ambiţie şi să meargă mai departe decât legislaţia pe care a pus-o în aplicare şi care este mai puţin strictă în comparaţie cu recomandările OMS”, apreciază directorul executiv al EEA, Hans Bruyninckx.

Emisiile de particule PM10 (al căror diametru este mai mic de 10 microni) şi PM 2,5 s-au diminuat cu 14% şi, respectiv, 16% în Uniunea Europeană (UE) în perioada 2002-2011, anunţă raportul EEA.

Însă, în 2011, 33% dintre orăşenii UE locuiau în zone unde concentraţiile maxime autorizate de PM10 pe 24 de ore au fost depăşite.

Dacă sunt luate în considerare normele OMS, care nu au un caracter obligatoriu, proporţia creşte la 88% din populaţia urbană.

Particulele, dintre care cele mai fine ajung în plămâni şi sânge, cauzează boli respiratorii şi cardiovasculare. PM10 sunt emise în principal în urma unor procese mecanice precum activităţile de construcţie, în timp ce PM 2,5, în urma combustiei (lemnului, carburanţilor etc.).

Pe de altă parte, 98% din populaţia urbană era expusă, în 2011, la concentraţii de ozon superioare celor recomandate de OMS. Ozonul rezultă din transformarea, sub efectul razelor solare, a emisiilor din traficul rutier şi activităţile industriale, şi este iritant pentru căile respiratorii.

Un studiu european publicat marţi de Lancet Respiratory Journal, bazat pe 14 studii efectuate în 12 ţări pe un eşantion de 74.000 de femei, arată că o expunere, chiar mai slabă, la particule PM 2,5 creşte semnificativ riscul de a naşte bebeluşi cu greutate scăzută.

Citeste mai departe