|joi, septembrie 23, 2021
Sunteti aici: Home » Interne » Acuzaţii dure în cazul celor doi români arşi de vii în Germania. VIDEO ŞOCANT
  • Urmareste-ne!

Acuzaţii dure în cazul celor doi români arşi de vii în Germania. VIDEO ŞOCANT 

Tragedia care s-a abătut asupra celor doi muncitori
români de 32 si 45 de ani, carbonizaţi într-o locuinţă
din Germania, a şocat nu doar comunitatea germană
din Papenburg, dar şi presa regională.

Dacă în articolul anterior descriam condiţiile inumane în care erau cazaţi muncitorii români, dar şi batjocura la care erau supuşi prin salariile de dumping, de data aceasta fratele unuia dintre decedaţi rupe tăcerea şi aduce acuzaţii grave la adresa responsabililor morali pentru această tragedie.

Contul care nu există

Muncitorii lucrau la şantierul naval Meyer Werft în producţia de ambarcaţiuni de lux. Nu aveau contracte de muncă cu Meyer, ci cu un subcontractant SDS, care la rândul lui prelua muncitorii de la o firmă din România. Gelu Grigore, fratele unuia dintre decedaţi, susţine că SDS îi păcăleşte pe muncitorii români. Meyer Werft a anunţat că va rezilia contractul cu SDS, dacă acuzaţiile se vor confirma. “Vreau ca adevărul să iasă la suprafaţă. SDS încasează banii muncitorilor şi îi păcăleşte pe aceştia, aşa cum o face şi cu Meyer Werft”, a declarat Grigore pentru Neue Osnabrucker Zeitung.

Deşi imediat după tragedie firma SDS din Emden anunţase că nu se pune problema de salarii de dumping, muncitorii decedaţi fiind remuneraţi lunar cu 1.800 de euro, Gelu Grigore are probe că acest lucru nu este adevărat. În consecinţă, firma SDS şi-a schimbat poziţia şi a anunţat că de fapt din cei 1.800 de euro, 300 sunt viraţi lunar în conturile familiilor muncitorilor din România. “Acest lucru nu este adevărat. Nu ajunge nici un ban la familiile noastre. Oamenii din satul nostru nici măcar nu au cont bancar”, spune Grigore, lansând acuzaţia că lunar firma SDS îşi trecea în propriul cont câte 300 de euro de la Meyer Werft pentru fiecare dintre cei 120 de muncitori.

Muncitori de weekend

“SDS ne obliga să lucrăm în special în week-end, fiindcă se plătea mai mult. Fratele meu a fost obligat să lucreze şi câte 16 ore pe zi. Chiar şi aşa, SDS îi plătea tot 7 euro pe oră. La plata salariilor, SDS n-a ţinut cont că erau şi ore muncite în week-end, astfel ei făceau pe spinarea muncitorilor români profituri de zeci de mii de euro doar în weekenduri. Fratele meu lucra pe şantierul naval peste 70 de ore pe săptămână, majoritatea în weekend”, mai spune Gelu Grigore pentru sursa citata.

Acuzaţii confirmate

Chiar dacă muncitorii români au fost ameninţaţi de cei de la SDS să nu discute cu presa şi să nu divulge nimănui nici un fel de informaţii despre condiţiile lor de muncă şi de trai, un alt muncitor român a confirmat în totalitate acuzaţiile lansate de Grigore. “Suntem încă afectaţi de moartea celor doi colegi. Ne cunoşteam personal. Este adevărat că tariful pe oră a fost de 7 euro, chiar dacă lucram în weekend şi de multe ori noaptea. Prime sau tarife speciale nu au existat niciodată. Doar cei care lucrează de ani buni în domeniu mai primesc un plus de 1-2 euro pe oră. Din salariul meu returnez în fiecare lună 350 de euro pentru chirie. Aşa am convenit cu angajatorul ca să stea şi soţia mea cu mine. Sunt printre puţinii români care am reuşit să îmi aduc şi soţia aici”, a completat tânărul, care lucrează de doi ani în Germania.

Citeste mai departe

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=GDmcPLi0xKk]