|marți, aprilie 20, 2021
Sunteti aici: Home » LifeStyle » TOP 7 motive pentru care iti cade parul
  • Urmareste-ne!

TOP 7 motive pentru care iti cade parul 

Caderea parului incepe sa te ingrijoreze? Pentru a o putea combate trebuie sa stii motivele care stau la baza problemei. Este normal ca zilnic sa iti cada intre 50 si 100 de fire de par. Daca simti ca pierzi mai mult de atat, analizeaza temeinic urmatoarele cauze si vezi care ar putea fi problema.

 

 Alergia sau intoleranta la un anumit aliment

Intre alimentatie si par exista o stransa legatura. Astfel „alergia puternica sau intoleranta la un aliment pot provoca un deficit mare de vitamine si minerale”, explica dermatologul Isabelle Masson.

Cele doua elemente sunt esentiale structurii, rezistentei si duratei de viata a firului de par. De asemenea, toxiinfectia sau intoleranta alimentara pot produce organismului un dezechilibru intern cu consecince nedorite pentru podoapa capilara.

Volumul muzicii

Potrivit declaratiilor autorilor unui studiu american, muzica ascultata la volum exagerat nu reprezinta doar pentru urechi un pericol, ci si pentru par. „In medie, 15% dintre americani, de exemplu, sunt victime ale caderii parului din cauza expunerii la zgomot prea puternic”.

Sunetul provoaca vibratii in timpan (ce pot cauza pierderea auzului), acestea se propaga apoi pana in zona creierului, al carui metabolism este responsabil de cresterea parului. In opinia cercetatorilor, dincolo de 85 de decibeli, sunetul poate „distruge celulele capilare”.

Probleme cu tiroida

Caderea parului face parte dintre primele simptome ale hipotiroidiei. Secretia hormonilor tiroidieni fiind incetinita, grasimile se acumuleaza in organism.

Acest stres oxidativ intrerupe ritmul ciclului capilar si accelereaza ultima sa etapa, telogena, adica moartea firelor de par. Cat priveste faza anagena, care corespunde duratei de viata a parului, la fel este incetinita.

Lipsa de zinc

Oligoelement esential pentru sanatatea parului, zincul „intervine in formarea keratinei si a colagenului care fixeaza si structureaza parul”, precizeaza Sylvie Garnier-Lyonnet, specialist in dermatologie.Mai mult, zincul protejeaza parul de agresiuni exterioare (poluare, soare, zgomot) si-l intareste. Se gaseste in carnea rosie, peste, scoici si paine integrala.

Menopauza

La menopauza, 45% dintre femei se vor confrunta cu problema caderii persistente a parului, cel mai mult deasupra capului. Este, cum explica dermatologul mentionat, „alopecia androgenica”.In timpul menopauzei, nivelul estrogenilor, adica al hormonilor feminini cu rol protector impotriva hormonilor androgeni, scade. Liberi, androgenii circula prin sange si afecteaza scalpul. Inflamatia conduce la caderea parului.

De retinut ca si in timpul sarcinii (asociata cu dereglarea hormonala) are loc pierderea unei mari cantitati de par.

Prea mult stres

Grijile duc la albirea, dar si la caderea parului. „Hormonii stresului ajung in sange si atunci ciclul pilar se modifica. Faza anagena de crestere se accelereaza, declansand prematur faza catagena (devitalizarea firului de par) „.

Fenomenul a fost observat de catre oamenii de stiinta la soareci. Unii au fost supusi la un stres major, altii deloc. La sfarsit, s-a constatat ca primii au pierdut din blana lor, iar ceilalti, nu.

Tabacismul

Tabacul creaza stresul oxidativ responsabil de producerea cytokinelor inflamatorii, hormoni ce impiedica hranirea foliculilor pilosi. Astfel parul se fragilizeaza si cade mult mai devreme decat ati crede.