|duminică, septembrie 26, 2021
Sunteti aici: Home » Politic » Tokes: Retragerea Ordinului „Steaua României” echivalează cu desconsiderarea trecutului revoluţionar al Timişoarei
  • Urmareste-ne!

Tokes: Retragerea Ordinului „Steaua României” echivalează cu desconsiderarea trecutului revoluţionar al Timişoarei 

Europarlamentarul Laszlo Tokes susţine că eventuala
retragere a distincţiei Ordinul naţional
„Steaua României” ar echivala cu „desconsiderarea
repetată a trecutului revoluţionar
al Timişoarei” – informează Agerpres.
„Înalta distincţie care mi-a fost acordată după douăzeci de ani a reprezentat recunoaşterea meritelor tuturor eroilor şi disidenţilor de la Timişoara. De vreme ce Timişoarei „i-a fost furată revoluţia”, Ordinul naţional „Steaua României”, ce mi-a fost conferit în anul 2009, i-a făcut dreptate într-o anumită măsură şi „oraşului-martir”. În cazul în care mi se va retrage această distincţie, gestul ar echivala cu desconsiderarea repetată a trecutului revoluţionar al Timişoarei. Mai mult, ar constitui o nouă dovadă a restaurării relaţiilor şi organizării de tip comunist ce are loc în prezent”, a declarat europarlamentarul, la Arad, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a protestului bisericesc împotriva demolării satelor, potrivit unui comunicat pe care l-a transmis presei.

Tokes cataloghează demersul de a îi fi luată distincţia „Steaua României” drept „o tentativă de a oferi un exemplu negativ”, motivată parţial de interese politice şi parţial de dorinţa „de a descuraja şi a învăţa minte” comunitatea maghiară.

„Cauza şi explicaţia evidentă (pentru retragerea distincţiei „Steaua României” – n.r.) o constituie propunerea pe care am făcut-o în ziua de 27 iulie 2013, în cadrul Taberei de Vară de la Băile Tuşnad, prin care pe baza exemplului austriaco-italian am lansat ideea ca Ungaria să-şi asume rolul de stat-garant în privinţa comunităţii naţionale maghiare din România – sau Transilvania – cu scopul de a asigura drepturile acesteia. Amintirea acestui model european consacrat, ce garantează autonomia comunităţii de austrieci care trăieşte în provincia italiană numită Tirolul de Sud, i-a iritat în mod neaşteptat şi într-o măsură inexplicabil de mare pe liderii politici români”, mai susţine Tokes.

Citeste mai departe