|sâmbătă, iulie 24, 2021
Sunteti aici: Home » Politic » REVIZUIREA CONSTITUŢIEI. Deputat UDMR: Este un pas înainte, se recunoaşte existenţa minorităţilor naţionale pe teritoriul României
  • Urmareste-ne!

REVIZUIREA CONSTITUŢIEI. Deputat UDMR: Este un pas înainte, se recunoaşte existenţa minorităţilor naţionale pe teritoriul României 

Liderul grupului parlamentar al UDMR de la Camera
Deputaţilor, Mate Andras, consideră că prin
acceptarea de către Comisia pentru revizuirea
Constituţiei a celor trei amendamente privind
dreptul la identitate s-au făcut paşi în ceea
ce priveşte respectarea identităţii culturale,
lingvistice şi etnice a minorităţilor.
„Este un pas înainte, se recunoaşte existenţa minorităţilor naţionale pe teritoriul României şi s-au făcut paşi în ce priveşte respectarea identităţii culturale, lingvistice şi etnice a acestor persoane. Toate aceste drepturi au existat, dar acum au fost ridicate la rang de drept constituţional pentru că şi până acum minoritatea putea să-şi folosească steagul sau limba maternă”, a declarat Mate Andras, membru al Comisiei pentru revizuirea Constituţiei.

Andras a precizat că minorităţile pot înfiinţa organisme proprii care pot propune luarea unor decizii de către instituţiile statului, iar acestea decid dacă le adoptă sau nu.

„Nu este vorba de instituţii de stat, e vorba de un organ colectiv al acelei minorităţi, adică UDMR va organiza un colectiv care va propune administraţiei publice locale, a judeţelor sau regiunilor anumite măsuri, iar aceste instituţii decid dacă se adoptă o lege, o hotărâre de guvern sau alte decizii. Un astfel de organ nu poate lua decizii privind înfiinţarea unei regiuni (n.r.- cum ar fi Ţinutul Secuiesc) pentru că acest lucru se poate face doar prin act normativ. Noi putem de exemplu să propunem înfiinţarea unei şcoli în limba maghiară într-un judeţ, iar Ministerul Educaţiei va lua o decizie”, a mai spus deputatul UDMR, potrivit Agerpres.

Citeste mai departe