|duminică, iunie 26, 2022
Sunteti aici: Home » Politic » Ponta: Sunt dispus să-mi asum răspunderea pentru suspendarea plăţii pensiilor torţionarilor comunişti
  • Urmareste-ne!

Ponta: Sunt dispus să-mi asum răspunderea pentru suspendarea plăţii pensiilor torţionarilor comunişti 

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri,
că este dispus să-şi asume răspunderea pentru
suspendarea plăţii pensiilor torţionarilor comunişti,
dacă Parchetul începe o acţiune penală
împotriva acestora, şi i-a cerut ministrului
Justiţiei să găsească o soluţie juridică
pentru rezolvarea problemei.
„Îmi angajez eu răspunderea, cu dumneavoastră împreună, cu torţionarii, dacă avem orice fel de începere de acţiune penală din partea Parchetului sau un mic suport juridic, să le suspendăm plata pensiei până se judecă procesul. Probabil că o să ne dea în judecată. Vorbiţi şi cu CSM şi cu toţi cei care ne mai pot sprijini. Ăştia, marii anticomunişti care condamnau anticomunismul, văd că i-au lăsat pe torţionari foarte bine. Haideţi să luăm noi măsuri, care eram oameni tineri în ’89 şi nefiind din acelaşi sistem cu ei putem să luăm măsuri”, i-a spus Ponta lui Cazanciuc, în şedinţa Guvernului.

Totodată, premierul i-a cerut ministrului Justiţiei ca, în afară de Consiliul Superior al Magistraturii, să solicite un punct de vedere în acest sens de la Curtea Constituţională şi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Vreau să găsim soluţia. Nu pot să cred că nu există nicio soluţie juridică şi doar ne uităm”, a mai spus Ponta.

Premierul a declarat, marţi seară, că Guvernul îşi „asumă riscul” de a emite o ordonanţă de urgenţă prin care pensiile speciale ale torţionarilor comunişti vor fi reduse, dar a precizat că decizia nu poate fi luată în lipsa unui „suport” juridic din partea Parchetului.

„Pe baza unor constatări ale Parchetului pot să intervin legislativ, pentru că altfel nu am voie să tai pensia cuiva, că mă dă în judecată şi Curtea Constituţională a spus că nu am voie să mă ating de pensia nimănui. În măsura în care în care am un suport de la Parchet, nu mai aştept hotărâri judecătoreşti, imediat, prin ordonanţă de urgenţă – dacă nu marii anticomunişti de la televizor poate fac un proiect de lege, însă sunt anticomunişti din gură, dacă nu o să fac eu Guvernul o ordonanţă şi o să reglementez acest lucru”, a spus Ponta, într-o emisiune la România TV.

Şeful Executivului consideră „revoltător” faptul că la 24 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 nu s-a întâmplat nimic în acest sens, deşi actualul preşedinte a condamnat comunismul în Parlament.

„După ce am avut tot felul de anticomunişti de mucava, ca domnul Băsescu, care condamna prin Parlament comunismul, nu s-a făcut nimic. La 24 de ani, să afle presa. Ştia oare şi Băsescu când condamna că nu face nimic? Sau te pomeneşti că o să spună Guvernului să se trezească! Şi gândirea lor e identică”, a spus Ponta.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti începerea urmării penale a fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, pentru omor deosebit de grav.

Citeste mai departe