|sâmbătă, iulie 11, 2020
Sunteti aici: Home » Locale » POLIŢIŞTII ALĂTURI DE PENSIONARI
  • Urmareste-ne!

POLIŢIŞTII ALĂTURI DE PENSIONARI 

Persoanele vârstnice reprezintă o categorie
vulnerabilă în faţa infractorilor, care recurg
la metode din ce în ce mai diverse, pentru
a obţine de la pensionari sume de bani sau
anumite bunuri, agonisite adeseori
cu mari eforturi şi greutăţi.

Din acest motiv poliţiştii sătmăreni desfăşoară periodic activităţi preventive în care sunt implicaţi vârstnicii, informându-i asupra modurilor de operare utilizate de infractori, cât şi asupra măsurilor de protecţie pe care trebuie să le adopte pentru a reduce riscul de victimizare.

O astfel de întâlnire organizată de poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi din cadrul Poliţiei Municipiului- Compartimentul de Proximitate, a avut loc luni, 15 iulie 2013, la sediul Asociaţiei Judeţene a Pensionarilor. La întâlnire au participat aproximativ 20 de pensionari, persoane deosebit de active în cadrul organizaţiei, coordonaţi de vicepreşedintele A.J.P., doamna prof. Livia Haidu. Poliţiştii prezenţi, inspector Hrihorişan Felicia, inspector Costin Doru şi agent şef Pop Vasile au abordat o tematică mai largă, subiectele atinse fiind: prevenirea furturilor din locuinţe, prevenirea tâlhăriilor dar şi înşelăciunile telefonice, infracţiuni deosebit de actuale şi conduita optimă în astfel de situaţii.

Pensionarilor li s-au făcut recomandări privind protecţia locuinţei în general, dar şi măsurile suplimentare ce sunt indicate a fi luate în cazul absenţei prelungite de la domiciliu a proprietarilor. Poliţiştii i-au sfătuit pe cei prezenţi să cultive relaţii de bună vecinătate care să le permită dezvoltarea unei conduite preventive, conduită care să includă supravegherea reciprocă a locuinţelor de către locatari. Au fost distribuite materiale informative-preventive pe această temă, broşuri cu recomandări elaborate în cadrul campaniei naţionale Nu-ţi scăpa casa din ochi!

O altă temă abordată de poliţişti a fost aceea a tâlhăriilor, pensionarii care cunoşteau forme de manifestare a a acestui gen de infracţiuni, fiind chiar invitaţi să simuleze un astfel de act infracţional, pentru ca şi ceilalţi participanţi la întâlnire să poată conştientiza cum se petrec astfel de fapte. Modul de operare ales de pensionarul care a jucat acest rol a fost cel de smulgere a poşetei de pe umărul unei doamne, un mod ilustrativ pentru infracţiunile de tâlhărie comise asupra femeilor. Poliţiştii le-au prezentat celor prezenţi şi alte modalităţi de comitere a acestor infracţiuni, insistând mai cu seamă asupra mijloacelor de protecţie pe care trebuie să le adopte orice persoană pentru a nu deveni victimă. Au fost amintiţi factorii care favorizează astfel de infracţiuni: purtarea la vedere a unor bijuterii ori bunuri de valoare, circulaţia prin locuri mai puţin frecventate în special la ore târzii ori neînsoţiţi, consumul de alcool, intrarea în vorbă cu persoane necunoscute etc. Numărul infracţiunilor de tâlhărie este în creştere în ultima perioadă, motiv pentru care la nivelul IPJ Satu Mare a fost iniţiată campania de prevenire a tâlhăriilor Siguranţa ta, înainte de toate!

Tema care a stârnit, însă, cel mai mare interes din partea vârstnicilor a fost aceea referitoare la înşelăciunile telefonice, unii dintre participanţi recunoscând că au fost abordaţi telefonic de persoane necunoscute care pretindeau bani pentru a le rezolva aşa zise probleme legale ale persoanelor din familie dându-se drept avocaţi, medici sau chiar poliţişti. O altă situaţie invocată a fost aceea în care persoana care a sunat s-a dat drept reprezentant al unei companii de telefonie, victima fiind îndrumată să cumpere cartele de telefon şi să dea codurile acestora pentru a putea intra în posesia unui câştig la un concurs. Din fericire, deşi infractorii s-au dovedit a fi deosebit de persuasivi, pensionarii fiind aproape de a ceda insistenţelor acestora, în final au ales să verifice informaţiile furnizate de necunoscuţii de la telefon şi să constate neadevărul celor spuse de aceştia.

Întâlnirea s-a dovedit a fi deosebit de interesantă pentru toţi cei prezenţi, poliţiştii asigurându-i pe pensionari de faptul că îi consideră membrii importanţi ai societăţii, oameni care se pot implica activ în lupta cu infracţiunile, atât prin diseminarea informaţiilor preventive către cei din anturajul lor, cât şi prin supravegherea vecinătăţii, aceştia putând ajuta Poliţia în prevenirea infracţiunilor dar şi pentru prinderea infractorilor atunci când sunt martori la un act infracţional şi pot furniza informaţii.