|sâmbătă, iulie 24, 2021
Sunteti aici: Home » Externe » Muncitori români, obligaţi la sclavagism în Austria
  • Urmareste-ne!

Muncitori români, obligaţi la sclavagism în Austria 

Nu mai este o enigmă soarta multor muncitori
români care activează în industria cărnii sau
a producţiei de ambarcaţiuni de lux din Germania.

Jurnalul National a prezentat nenumărate cazuri în care batjocura la care au fost şi sunt în continuare supuşi aceştia atinge limita insuportabilului. Dintr-un articol publicat de kurier.at rezultă că situaţia nu este foarte diferită nici în Austria.
“O firmă din Austria a postat un anunţ că recrutează muncitori sezonieri din România. Pentru 8-10 ore pe zi, ei ar fi trebuit să încaseze 1.500 de euro net”, scrie sursa citată.

Andrei Borchescu a fost încântat de ofertă şi a acceptat imediat. Ajuns în localitatea Kukmirn din regiunea Gussing, pentru a culege ceapă, el şi-a dat seama că realitatea este cu totul alta. “Am dormit cinci persoane într-o încăpere de 16 metri pătraţi. Doar vineri după-amiază aveam liber, ca să ne cumpărăm mâncare. Salariul promis era doar o iluzie. Primeam doar patru euro pe oră şi nu ni se plăteau orele suplimentare. Aşa am ajuns să încasez 430 de euro pentru 336 de ore lucrate”, a declarat Andrei Borchescu.

Cazul a intrat şi în atenţia Sindicatului PRO-GE din Gussing,. “În toată cariera mea nu am mai auzit de un asemenea caz”, a mărturisit secretarul general al PRO-GE, Andreas Horvath. El susţine că a fost contactat telefonic de o rudă a unui muncitor  din România. “Am luat imediat legătura cu muncitorii români din Kurkmin. Am ajuns la concluzia că ei primeau săptămânal 100 de euro. Numărul maxim de ore lucrate pe săptămână era depăşit cu mult. Când am încercat să discutăm cu patronul, am fost daţi afară de pe proprietatea lui. Muncitorii au fost anunţaţi să părăsească imediat zona”, a explicat Horvath.

Citeste mai departe