|marți, august 11, 2020
Sunteti aici: Home » Timp liber » Incepe Postul Craciunului! Traditii, obiceiuri si superstitii
  • Urmareste-ne!

Incepe Postul Craciunului! Traditii, obiceiuri si superstitii 


Incepand de maine, 15 noiembrie, crestinii intra in Postul Craciunului. Timp de 40 de zile, pana pe 24 decembrie, toti credinciosii intra intr-o perioada de post, cand nu vor mai manca „de dulce„.

Aceasta perioada ne aminteste de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.

Dezlegari in Postul Craciunului

In timpul postului, miercurea si vinerea nu se mananca cu untdelemn si nu se bea vin. In aceste doua zile se posteste pana la ora 3-4 p.m., cand se mananca hrana uscata sau legume fierte. Daca se intampla sa cada miercuri si vineri un sfant care sa aiba Doxologie mare, se da dezlegare numai la untdelemn si la vin si se mananca o singura data in zi. Daca se intampla miercuri sau vineri sa cada un sfant care are Priveghere, se da dezlegare la untdelemn, vin si la peste.

Peste in weekend

De asemenea, Biserica a randuit ca in fiecare sambata si duminica cuprinse intre 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica) si 20 decembrie (pomenirea Sfantului Ignatie Teoforul), sa fie dezlegare la peste.

Lasata Secului

Astazi, credinciosii sarbatoresc Lasata Secului, ultima zi in care se mananca „de dulce” inainte de Postul Craciunului. La aceasta sarbatoare crestinii respecta traditii din batrani, randuite de secole, pentru a pastra sporul si sanatatea in fiecare familie.

Potrivit traditiei, masa sarbatoreasca este asezata la rasarit, langa o icoana, iar aceasta oranduiala aminteste de aspectul sau sacru. Din vremuri indepartate, masa festiva este acoperita cu o fata de masa alba, iar in mijlocul acesteia se aseaza o paine si sare. Mesenii gusta intai o bucata de paine inmuiata in sare, obicei traditional care aminteste de ospitalitea populara. In aceasta seara, se mananca placinte cu branza, friptura de pasare si se bea vin.

De asemenea, se consuma anumite alimente care atrag sporul: la aperitiv se consuma oua de puica, pentru a evita cheltuielile neprevazute, stiut fiind faptul ca, adesea, gaina racaie si imprastie chiar si boabele. Ciorba de peste este binevenita pentru ca in timpul postului sa fim sprinteni precum pestii si sa inotam tot timpul, fara sa „alunecam” in necazuri. La desert, se servesc placinte cu fructe si cu legume, dar mai ales cu struguri sau cu stafide, care simbolizeaza sporul si vigoarea spirituala.

Ritualuri pentru atragerea ursitului

Prin traditie, fetele batrane care practica postul negru in aceasta zi se vor casatori in anul urmator, dupa Paste. In multe zone ale tarii, fetele necasatorite participa la ritualul „Batutul pernelor”. Respectarea acestui ritual aduce mai repede ursitul in viata tinerei.

Tot acum se oficiaza ultimele nunti din acest an, pentru ca, dupa data de 15 noiembrie, pana dupa Boboteaza, nu se mai fac nunti.