|sâmbătă, ianuarie 23, 2021
Sunteti aici: Home » Externe » Grecia, în grevă generală
  • Urmareste-ne!

Grecia, în grevă generală 

Principalele sindicate elene participă marţi, la o grevă
generală de o zi. Oamenii sunt nemulţumiţi de intenţia
Guvernului de a aproba miercuri un proiect de lege
care prevede reducerea numărului de angajaţi
în sectorul public şi diminuarea în continuare
a deficitului bugetar, relatează presa internaţională.


Legea mai cuprinde măsuri privind colectarea de impozite, privatizarea, reforma în sănătate şi sectorul financiar.

Adoptarea sa este o condiţie esenţială pentru deblocarea unei noi tranşe din împrumutul oferit de Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţonal.

Potrivit acordului cu creditorii, până la sfârşitul anului, ar urma să fie disponibilizaţi 2.400 de angajaţi din administraţia publică, 2.200 de agenţi de pază din şcoli, 1.500 de cadre didactice, 3.500 de angajaţi ai poliţiei municipale, precum şi funcţionari din diverse ministere. În total, Guvernul grec intenţionează să trimită în concediu administrativ până la sfârşitul anului 25.000 de angajaţi, asupra cărora planează riscul concedierii.

Sindicatele acuză Guvernul de „mii de disponibilizări” în sectorul public, de liberalizarea concedierilor în sectorul privat sau de jafuri sub formă de impozite. În timpul grevei generale nu vor funcţiona instituţiile de stat şi locale, băncile, birourile fiscale, iar spitalele vor accepta pacienţi numai în cazuri de urgenţă.

Este suspendată pentru o zi circulaţia trenurilor şi a trenurilor suburbane. Autobuzele şi troleibuzele vor funcţiona doar în intervalul 09:00 -21:00 (ora locală), deşi metroul şi tramvaiele vor circula normal.  Metroul din Atena nu va servi magistrala care face legătura dintre aeroportul internaţional şi Atena.

Ca urmare a participării la proteste a controlorilor de trafic de zbor, între orele locale 12:00 şi 16:00, zeci de zboruri au fost amânate sau anulate.
Marţi dimineaţă, activiştii sindicali au desfăşurat o manifestaţie de protest în piaţa centrală din Atena, iar în cursul serii un eveniment similar va avea loc în faţa Parlamentului grec. Miercuri seara, când se aşteaptă ca parlamentarii greci să supună la vot amintitul proiect de lege, sindicatele din sectorul public au de gând să organizeze o nouă
manifestaţie de protest în faţa Legislativului elen.

Citeste mai departe