|marți, iunie 22, 2021
Sunteti aici: Home » Externe » Fragment de meteorit de peste 500 de kg, recuperat din lacul Cebarkul, din Urali
  • Urmareste-ne!

Fragment de meteorit de peste 500 de kg, recuperat din lacul Cebarkul, din Urali 

Din lacul Cebarkul a fost ridicat celmeteorit
mai mare fragment
al unui meteorit de piatră găsit până în prezent.
Scafandrii şi experţii presupun că acesta este un
fragment al meteoritului de la Celiabinsk,
corpul ceresc care a explodat deasupra oraşului
din Ural la 15 februarie 2013. Atunci s-a presupus
că cea mai mare parte a bolidului extraterestru a
căzut în lacul situat nu departe de oraşul Cebarkul,
preciază Vocea Rusiei.
Fragmentul cu o greutate de 500 kg a fost descoperit atunci când nimeni nu mai credea că el va fi găsit. În ultimele zile s-a făcut destul de frig, tehnica şi bărcile cu motor au început să se strice. Cu toate acestea, căutarea a continuat, scafandrii se scufundau tot mai adânc în apele lacului, până când nu au atins fundul lui, a relatat purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru securitatea radiologică şi a mediului din Celiabinsk, Marina Aleksandrova. “Operaţiunea de căutare a fragmentelor meteoritului s-a desfăşurat în zona găurii, care s-a format în locul căderii lui. A fost conturat un cerc imaginar, în care s-a desfăşurat operaţiunea. Scafandrii, care la comanda ministerului nostru au desfăşurat toate lucrările, s-au scufundat în apă până la o adâncime de peste 20 de metri şi în cele din urmă acolo sub un strat gros de mâl a fost descoperit fragmentul”.

Greutatea preliminară a fragmentului este de peste 572 kg, tocmai la această cifră s-a stricat cântarul. Fragmentul a fost ridicat cu ajutorul unui remorcher special, a explicat directorul companiei care a efectuat această operaţiune, Nikolai Murzin. “Pe apă erau valuri destul de mari şi acest lucru complica ridicarea fragmentului. El a fost scos din apă, apoi a fost pus pe şine speciale şi dus la mal. De la locul unde s-a aflat pe fundul lacului şi până la mal sunt peste 2 km. Ne-a incomodat foarte mult vântul puternic. Ne-a fost foarte greu să lucrăm”.

Cu toate că fragmentul trebuie încă să mai fie studiat, cel mai degrabă acesta este meteoritul căutat, este convinsă Marina Aleksandrova. “La locul de unde a fost ridicat fragmentul au fost prezenţi şi experţi de la Universitatea din Celiabinsk. Potrivit unor particularităţi exterioare acest obiect este un meteorit. Fragmentul are o culoare închisă şi pe el există urme de topire. Dacă examinarea va confirma originea spaţială, atunci meteoritul va fi expus la Muzeul Regional din Celiabinsk, unde va putea fi văzut de toţi cei care doresc”.

Citeste mai departe