|miercuri, septembrie 22, 2021
Sunteti aici: Home » Locale » Curtea de Apel Oradea a făcut curăţenie la DJTS
  • Urmareste-ne!

Curtea de Apel Oradea a făcut curăţenie la DJTS 

Doi foşti directori de la Direcţia Judeţeană pentru Tineret Satu Mare, fraţii Florin Gabrielflorin şi Călin Mihai Gal, au fost condamnaţi de Curtea de Apel Oradea după ce au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Oradea, care i-au acuzat de conflict de interese şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia.

După ce au fost condamnați joi, 4 decembrie, la pedeapsa cu închisoarea, frații Călin și Florin Gal au atacat cu apel sentința magistraților Curții de Apel Oradea (CAO). Astfel, cazul acestora va ajunge pe masa judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Condamnări pe linie
Fostul director al Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Satu Mare, Florin Gal a fost găsit vinovat de Curtea de Apel Oradea (CAO) și condamnat la 2 ani și 6 luni de pușcărie, respectiv la interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale. Sentința a fost pronunțată de către magistrații orădeni în data de 4 decembrie. Fratele acestuia, Călin Gal, condamnat în același dosar, a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare. Magistrații Curții de Apel Oradea au dispus suspendarea pedepsei pentru Călin Gal pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Totodată, magistrații orădeni îi obligă pe inculpați la plata a câte 6.000 de lei în favoarea statului, reprezentând contravaloarea cheltuielilor judiciare. De asemenea, instanța îl obligă pe Călin Gal la plata unei despăgubiri civile în favoarea Autorității Naționale pentru Sport și Tineret-DJST Satu Mare, în valoare de 76.123 lei. Totodată, instanța constată nulitatea contractului de închiriere nr. 1302/14.12.2010 încheiat între DJST Satu Mare și SC Bosic Empire Company SRL Carei.

DNA i-a trimis în judecată
Reamintim că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Oradea l-au trimis în judecată pe Florin Gabriel Gal, director la Direcţia Judeţeană pentru Tineret Satu Mare la data săvârşirii faptelor, pentru conflict de interese şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite. Fratele acestuia, Călin Mihai Gal, director la Direcţia Judeţeană pentru Tineret Satu Mare la data săvârşirii faptelor, a fost judecat în acelaşi dosar pentru conflict de interese, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Afaceri cu propria societate
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în cursul anilor 2009 – 2011, fraţii Florin Gabriel şi Călin Mihai Gal, în timp ce au îndeplinit, pe rând, funcţia de director în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Tineret Satu Mare, au desfăşurat acte de comerţ în numele SC Bosic Empire Company SRL Carei, societate comercială pe care o administrau. Anchetatorii au stabilit că, în perioada mai – octombrie 2009, Florin Gabriel Gal a aprobat închirierea Hotelului Sport din municipiul Satu Mare, imobil aflat în proprietatea Direcţiei Judeţene pentru Tineret Satu Mare, către firma SC Bosic Empire Company SRL Carei. Închirierea s-a realizat în condiţii avantajoase pentru firma sa, respectiv cu suma de 2.689,98 lei/lună pe o perioadă de 10 ani. La licitaţia organizată în vederea atribuirii contractului de închiriere s-au înscris două societăţi comerciale: SC Bosic Empire Company SRL şi o altă firmă, constituită cu cinci zile înainte de licitaţie şi administrată de un membru al familiei lui Gal Florin-Gabriel. De asemenea, preşedintele comisiei de licitaţie a fost fratele directorului, inculpatul Gal Călin Mihai.

Citeste mai departe