|luni, septembrie 21, 2020
Sunteti aici: Home » Casa si gradina » Cuptorul cu microunde, inamic pentru sanatate?
  • Urmareste-ne!

Cuptorul cu microunde, inamic pentru sanatate? 


Foarte multi romani consuma mancare preparata sau incalzita la cuptorul cu microunde. Insa cat este de recomandata aceasta metoda si daca poate reprezenta un pericol pentru sanatate afla de la medicul nutritionist.

Stim deja cu totii ca mancarea pe care o consu- mam are o legatura directa cu starea noastra generala de sanatate. Alimentele ne pot vindeca sau imbolnavi, in functie de felul in care au fost recoltate, pastrate, preparate si/ sau gatite. Cel mai sigur mod de a le consuma este, bineinteles, in stare naturala, cruda. Doar ca nu toata lumea simte ca se satura cu acest fel de mancare sau, pur si simplu, nu agreeaza gustul. Pentru ca, de ce sa nu recunoastem, mancarea gatita poate fi inegalabila in privinta aromei si a gustului. Pornind de la acest fapt, unul dintre cele mai folosite aparate pentru prepararea si incalzirea mancarii e la ora actuala cuptorul cu microunde. Multi oameni il au acasa sau in bucatariile de la serviciu.

Cuptorul cu microunde starneste controverse

Accesibil ca pret, usor de folosit si foarte rapid, cuptorul cu microunde a castigat in popula- ritate mai ales in randul oamenilor ocupati. Doar traim in secolul vitezei! De-a lungul timpului, insa, in urma a numeroase studii, s-a ajuns in repetate randuri la concluzia ca incalzirea alimentelor in acest tip de cuptor are un efect nociv asupra mancarii. De exemplu, in „Studiul comparativ intre mancarea pregatita conventional si cea in cuptorul cu microunde”, publicat de catre Raum & Zelt (1992), autorii concluzioneaza: „O ipoteza simpla a medicinei traditionale sustine ca introducerea in corpul uman de molecule si energii cu care acesta nu e obisnuit, duce la mai mult rau decat bine. Mancarea preparata la cuptorul cu microunde contine atat molecule, cat si energii care nu sunt prezente in alimentele gatite in modul in care oamenii au realizat-o inca de la descoperirea focului.”

De asemenea, in anul 1991, doctorul elvetian Hans Ulrich Hertel, cercetator in domeniul alimentatiei, si dr. Bernard H. Blanc, de la Institutul Federal Tehnologic din Elvetia, alaturi Biochimie au realizat un studiu care indica faptul ca mancarea preparata la cuptorul cu microunde prezinta riscuri asupra sanatatii. Cercetarea cu privire la efectele pe care le au nutrientii supusi cuptorului cu microunde asupra sangelui si fiziologiei corpului uman a aratat ca au loc schimbari ce deterioreaza organismul. Se spune ca cel mai simplu test e sa uzi o planta cu apa obisnuita, iar o alta planta cu apa tinuta cateva minute in cuptorul cu microunde. Apoi fiecare se poate convinge.

Ce nu stiai despre cuptorul cu microunde…

•inventia cuptorului cu microunde ii este atribuita pe de-o parte doctorului american Percy Spencer, care in 1946 in timp ce experimenta o tehnologie radar, a observat cum alimentele care erau in preajma se incalzeau?

• o alta varianta ar fi ca a fost inventat de nazisti, in timpul invaziei lor in Rusia? Germanii ar fi elaborat aceste cuptoare care permiteau prepararea meselor pe scara larga intr-un timp foarte scurt.

• in Rusia cuptoarele cu microunde au fost interzise in 1976 din cauza efectelor nocive descoperite in urma studiilor facute? Decizia a fost suspendata insa la inceputul anilor ‘90.

Cuptorul cu microunde, daunator?

Rezultatele unor studii pledeaza pentru gatirea la microunde fata de cea traditionala, prin fierbere, datorita pastrarii mai bune, dupa gatire, pentru vitamina C, tocoferoli etc. Nu am cunostinta sa existe un studiu pentru consumul unor alimente preparate numai la cuptorul cu microunde, ori cele care s-au efectuat nu au avut o durata destul de lunga pentru a putea contoriza un impact asupra starii de sanatate. Pentru microundele folosite in scopul de a gati sau incalzi alimentele nu s-a dovedit clar un impact negativ asupra starii de sanatate.