|joi, ianuarie 21, 2021
Sunteti aici: Home » Casa si gradina » Condimente la ghiveci: maghiranul
  • Urmareste-ne!

Condimente la ghiveci: maghiranul 

Maghiranul, cunoscut sub numele de mageran,
madiran sau macran, este o planta aromatica
folosita in bucatarie pentru condimentarea
preparatelor. Este utilizat si ca remediu naturist
pentru tratarea afectiunilor nervoase si digestive.
Frunzele lui contin uleiuri eterice cu un miros
specific, usor mentolat.
Iti place sa gatesti si vrei sa ai intotdeauna condimente proaspete la indemana? Tot mai multe gospodine prefera sa aiba pe balcon, in ghivece, plante aromatice pentru condimentarea mancarurilor. Condimentele la ghiveci sunt mult mai aromate decat cele cumparate la plic.

Rozmarinul, patrunjelul, menta sau busuiocul sunt doar cateva dintre plantele condiment pe care le poti cultiva la ghiveci.

Maghiranul este o planta aromata folosita la condimentarea deserturilor, sosurilor, ciorbelor, fripturilor si salatelor. Daca vrei sa oferi savoare unui preparat, rupe cateva frunzulite de maghiran si nu uita ca din cand in cand sa tai varful plantei pentru a stimula ramificarea. Planta se va regenera foarte repede.

Cultivare si ingrijire maghiran

Pamanul trebuie sa fie nisipos, usor acid si trebuie mentinut umed in permanenta. Ideal este un amestec de turba, pamant de gradina si nisip, informeaza agroromania.manager.ro.

Temperatura si lumina

Cei care doresc sa cultive maghiran in ghiveci trebuie sa stie ca aceasta planta este sensibila la frig.

Nu uita ca lumina este esentiala pentru cresterea si dezvoltarea maghiranului. Prin urmare, aseaza ghiveciul intr-un loc luminos, dar nu direct spre razele soarelui. Iubeste apa si trebuie udat corespunzator.

Pastreaza frunzele de maghiran in ulei de masline!

Frunzele se folosesc verzi sau uscate. O metoda originala de a le pastra aroma un timp mai indelungat este pastrarea in ulei de masline. Vor fi mult mai parfumate decat cele uscate iar uleiul in care au fost pastrate se poate folosi si el, imprumutand o parte din parfumul frunzulitelor.

Ceaiul de maghiran calmeaza durerile de stomac, ajuta digestia, creste pofta de mancare. In doze concentrate, produce somnolenta, are efecte antidepresive, chiar usor euforizante.

Contraindicatii

Ceaiul nu se recomanda hipertensivilor. Se bea cu precautie in zilele caniculare de vara de catre pacientii cu stari febrile.

Iata si alte articole care te-ar putea interesa despre cultivarea plantelor aromatice la ghiveci: