|sâmbătă, iunie 25, 2022
Sunteti aici: Home » Casa si gradina » Cat de bine iti cunosti cainele? Ce inseamna, de fapt, miscarea cozii
  • Urmareste-ne!

Cat de bine iti cunosti cainele? Ce inseamna, de fapt, miscarea cozii 


Cand un caine da din coada, noi credem ca se bucura atunci cand ne vede, dar un studiu publicat joi de revista Current Biology arata ca miscarea cozii catre dreapta are o semnificatie diferita decat atunci cand cainele da din coada catre stanga, scrie cotidianul spaniol ABC, citat de Agerpres.
Studiul arata ca, asemeni oamenilor, cainii au creierul organizat asimetric, emisferele dreapta si stanga ale acestuia avand functii separate. Analiza extinde o cercetare realizata in Italia, ce a tras concluzia ca, atunci cand cainii manifesta emotii pozitive, precum intalnirea stapanului, isi agita coada catre dreapta, iar atunci cand emotiile sunt negative, cum este cazul aparitiei unui caine ostil, miscare cozii este catre stanga.

Potrivit noului studiu, directia miscarii cozii are o semnificatie si pentru ceilalti caini. In cursul cercetarii, cainilor li s-au aratat filmulete cu alti caini care-si agitau cozile in mod asimetric, la dreapta sau la stanga, si autorii investigatiei le-au studiat reactiile. S-a observat ca atunci cand un caine il vede pe altul miscandu-si coada la stanga, ritmul sau cardiac creste si patrupedul devine nelinistit, in schimb ramane relaxat atunci cand observa o miscare a cozii catre dreapta.

Asadar, o miscare a cozii catre stanga corespunde unei activari a emisferei drepte a creierului, iar cea catre dreapta, corespunde activarii emisferei stangi.

Unul dintre autorii studiului crede ca miscarea asimetrica a cozii nu este rezultatul vreunei intentii a cainilor de a transmite mesaje in acest mod, ci este o reactie automata si involuntara determinata de activarea uneia dintre cele doua emisfere cerebrale.