|sâmbătă, octombrie 1, 2022
Sunteti aici: Home » Timp liber » Carti care au facut istorie in literatura, despre femei puternice
  • Urmareste-ne!

Carti care au facut istorie in literatura, despre femei puternice 


Viata femeilor, prejudecatile cu care s-au luptat de-a lungul timpului, visele si dorintele lor au fost mereu un subiect atractiv pentru autorii literaturii mondiale.

De la protagoniste neinfricate, care lupta pentru realizarea visurilor lor, si pana la manifeste feministe, iata 10 carti, propuse de Huffington Post, pe care orice femeie trebuie sa le citeasca.

1. Mistica feminina, de Betty Friedan

Betty Friedan a fost o scriitoare de succes din America si una dintre pionierele feminismului de peste Ocean. Lucrarea ei, „Mistica Feminina” le indeamna pe femei sa isi doreasca mai mult de la viata decat o casnicie si copii.

2. Culoarea sentimentelor, de Kathryn Stockett

Este o poveste impresionanta despre opresiunile la care sunt supuse servitoarele afro-americane angajate in casele bogatilor albi din Mississippi, in anii ’60. Romanul este scris din punctul de vedere a trei bune prietene: menajerele Abileen si Minny, alaturi de Skeeter, fata unei familii instarite din zona. Cartea a fost ecranizata in 2011.

3. Cum sa fii femeie, de Caitlin Moran

Un alt manifest, pe jumatate autobiografic, „Cum sa fii femeie” trateaza problemele cu care se confrunta sexul frumos in secolul 21. Din perspectiva autoarei, feminismul nu se mai adreseaza numai activestelor, ci tuturor femeilor care cred in egalitatea intre sexe.

4. Povestirea cameristei, de Margaret Atwood

Este un roman SF care plaseaza femeile intr-un viitor apropiat in Statele Unite, unde fiecare are rolul si sarcina ei. Astfel, cameristele sunt obligate sa nasca copii pentru cuplurile de elita.

5. Portocalele nu sunt singurele fructe, de Jeanette Winterson

Romanul semi-autobiografic al lui Jeanette Winterson este o incununare a faptului ca autoarea a razbit in fata adversitatii pe cand era copila. Crescuta fara dragoste parinteasca, Winterson a plecat de acasa, reusind sa descopere dragostea pentru literatura.

6. Persepolis, Marjane Satrapi

Persepolis este un roman grafic care spune povestea autoarei, o fetita crescuta intr-o familie iubitoare din Iran, pe in timpul revolutiei islamice.

7. Clopotul de sticla, de Sylvia Plath

„Clopotul de sticla” este un roman autobiografic al marii poete Sylvia Plath, care urmareste batalia lui Esther Greenwood (autoarea si-a schimbat numele) cu depresia provocata de un stagiu de pregatire la o revista de moda din New York-ul anilor ’50.

8. Culoarea purpurie, de Alice Walker

In 1982, romanul scriitoarei Alice Walker a fost distins cu Premiul Pulitzer. Este o carte cutremuratoare, despre viata unei fete de culoare din statele sudiste, supusa la violente fizice, psihice si sexuale de catre tatal si apoi sotul sau. Steven Spielberg a transpus aceasta drama pe marele ecran in 1985.

9. Jane Eyre, de Charlotte Bronte

Una dintre cele mai puternice femei din istoria literaturii, Jane Eyre este o tanara care trece prin multe greutati in viata, dupa ce a ramas fara parinti si a fost crescuta de o matusa rece.

10. Splendida cetate a celor o mie de sori, Khaled Hosseini

Khaled Hosseini spune povestea Afganistanului prin ochii a doua femei puternice, care reusesc sa invinga toate obstacolele si sa dovedeasca ca iubirea si prietenia sunt mai puternice decat orice.

Adauga un comentariu