|sâmbătă, iulie 24, 2021
Sunteti aici: Home » Noutati » Calea Lactee, imagini FĂRĂ PRECEDENT: Astronomii au creat HARTA 3D a centrului galaxiei noastre (VIDEO)
  • Urmareste-ne!

Calea Lactee, imagini FĂRĂ PRECEDENT: Astronomii au creat HARTA 3D a centrului galaxiei noastre (VIDEO) 

Cercetătorii de la ESO (European Space Observatory)
au conceput cea mai spectaculoasă
hartă tridimensională a centrului galaxiei noastre,
Calea Lactee.

Această imagine fără precedent a putut fi realizată mulţumită datelor colectate de telescopul VISTA, relatează descopera.ro. Schimbările minuscule înregistrate de 400 de stele le-a permis astronomilor să identifice direcţia mişcărilor din diferite regiuni ale centrului galactic.

Regiunea centrală a galaxiei poartă numele de „umflătura galactică” şi este formată dintr-un nor uriaş ce conţine 10.000 de milioane de stele şi o regiune interioară care de la exterior are forma unei arahide. În centru, cercetătorii cred că majoritatea „umflăturilor galactice” conţin o gaură neagră supermasivă, însă găurile negre nu pot fi observate direct.

Astronomii nu au putut obţine o perspectivă bună asupra zonei centrale a Căii Lactee, ce se găseşte la aproximativ 27.000 de ani-lumină de noi, din cauza poziţiei noastre în galaxie. Perspectiva ne este blocată de nori denşi de praf şi de gaze.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=dtfLbbAZ6FU]